Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Kowary

Prasówki

Różnorodność rodzajów kaw również jej procesy obróbki.

Wszystek z nas wie jak oczekuje i lubi espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele nowych smaków kaw, o których wielu z nas nie ma pojęcia. Dzielą się od siebie przede wszystkim stopniem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, dlatego są dawane w drugi zabieg z różnorodnych ziaren kawy. Jakie różnice można więc dostrzec pomiędzy znanymi kawami, oraz tymi chwila popularnymi? Jaka z kaw świata jest najczystsza?

Dobra kawa Lubawka

Espresso, latte i flat white to niezwykle prestiżowe rodzaje kaw na świecie. Espresso to mała ilość kawy o zawartości około 30 ml, która poleca się ogromną mocą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody zastosowanej do pracy powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato ale to ostatnie spienione mleko z kawą. Wyróżniającą marką są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej kieruje się je w czystej szklance, aby charakterystyczna forma stara jako daleko znana. Natomiast flat white to kawa, która nie odróżnia się szczególnie od latte macchiato. Jedyną różnicą jest fakt, że produkuje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Lubawka

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co daje mniej swoje rodzaje kaw?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją inne rodzaje kaw niż wyżej wymienione. Jak mówi ekspert z nazwy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto to właśnie naprawdę mniejsza wersja espresso, którą tworzy się w taki sam sposób ale z lżejszej liczbie wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z organizacji to wszelkie przeciwieństwo ristretto. Co prawda istnieje także oparta na podstawie espresso, przecież istnieje o moc większa. Lungo zakłada się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest spokojniejsza. Nie należy jej jednak mylić z americano, do jakiego dodaje się gorącej wody. Kawa mocca ale to dobra interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, przydaje się czekolady w strukturze proszku lub syropu, oraz na wierzch kryje się bitą śmietanę. Dobra kawa Lubawka

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone wyłącznie dla dorosłych. Niektóre z nich zawierają małą dawkę słabego alkoholu, ale niekiedy przydaje się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest sporządzana na podstawie espresso, do jakiego obdarza się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz dobrą śmietanę na wierzch. Kawa po irlandzku cechuje się oraz sposobem podania, gdyż najczęściej stanowi ona podawana w kieliszku od piwa, dzięki czemu wygląda ona obecnie ten napój. Dobra kawa Lubawka

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *